top of page

JOGA

 

Je odlična komplementarna vadba profesionalnim in rekreativnim športnikom, še posebej posameznikom, ki se ukvarjajo s katerim od dinamičnih športov kot so tek, kolesarjenje, triatlon, smučanje, dvigovanje uteži, saj ti pri svojih treningih zelo obremenjujejo določene mišične skupine in sklepe. S pomočjo joge mišice primerno raztezamo ali krepimo (npr.raztezanje zadnjih stegenskih mišic pri tekačih in kolesarjih), povečujemo gibljivost sklepov (npr. ramenskega obroča pri plavalcih), izboljšujemo ravnotežje ipd.

Redna vadba joge deluje pozitivno na izboljšanje srčno-žilnega in dihalnega sistema, povečuje moč mišic, njihovo gibljivost in prožnost, hitrejšo regeneracijo, izboljšuje ravnotežje, vpliva na boljšo koncentracijo in zavedanje telesa ter blagodejno vpliva na prebavni sistem in pomaga uravnavati zdravo telesno težo. Ima še vrsto drugih učinkov, ki pomagajo izboljšati tako psihomotorične sposobnosti kot druge dejavnike, ki lahko pripomorejo k boljšemu športnemu rezultatu.

Vsak dela po svojih zmožnostih. Sam preceni do kod sežejo njegove/njene sposobnosti in se nauči spoštovati svoje fizične omejitve in dela na tem, da jih premaga. Na voljo je več različnih pristopov k učenju joge - individualni, semi-individualni (v paru), v manjši skupini (3-5 oseb) ali pa kot skupinska vadba (6+ oseb).

Učitelji

KATJA TUŠ
DSCF5783 Katja profilna.jpg

Učiteljica hatha joge (RYS 200 Yoga Alliance)

Z vadbo joge se redno ukvarja od leta 2013. Že takoj na začetku je spoznala veliko pozitivnih učinkov na njeno splošno počutje. Kot navdušena rekreativna triatlonka pa je tudi spoznala, kako zelo ji pomaga pri športnih udejstvovanjih, telesno in psihološko. Ker je želela svojo vadbo in jogisko znanje nadgraditi, se je pomladi 2018 odpravila v Indijo, zibelko joge, ter tam uspešno opravila enomesečno praktično in teoretično usposabljanje za učiteljico joge. Svoje znanje o jogi želi predajati naprej, ker jo to zelo veseli in ker je mnenja, da bi glede na življenjski ritem, ki ga od nas zahteva vsakdanjik in pozitivnih učinkov, ki jih redna praksa joge lahko ima, le-ta morala biti obvezna stalinca na našem urniku.

Je tudi vaditeljica plavanja, vaditelj športne rekreacije ter učitelj deskanja na snegu 1. Sicer pa navdušena rekreativna triatlonka, windsurferka in kajterka.

bottom of page