top of page

TEKMOVALNO PLAVANJE

 

Plavanje je ena temeljnih športnih disciplin.. V programu olimpijskih iger je že vse od začetka leta 1896.

Trening tekmovalnega plavanja

Trening plavanja je zelo zanimiv in kompleksen, saj je voda specifičen element. Prav tako pa je plavanje zanimivo iz vidika zaznavanja, ker večino časa ne vidimo telesa med plavanjem in moramo imeti dobro prostorsko orientacijo delov telesa ter fino motoriko.

 

V klubu vzgajamo mlade tekmovalce, ki plavajo vse bazenske discipline.. Pristop k trenažnemu procesu je možen ob dopolnjenemu 8. letu starosti. Od tekmovalcev se zahteva predanost k športu, vestnost in organiziranost. Tekmujejo na vseh uradnih tekmovanjih v Sloveniji in v tujini ter so deležni podpore, ki jo potrebujejo tekom svojega razvoja.

 

Pod našim vodstvom ter v sodelovanju z drugimi klubi, smo vzgojili mnogo kategoriziranih športnikov, 

TRENINGI potekajo skladno z razvojem otrok. V začetku potekajo treningi 3-4x tedensko (PON, SRE, PET,  SOB), ko pa plavalci prehajajo proti članski kategoriji pa se treningi izvajajo vsak dan razen nedelje. Po potrebi vrhunskega športa tudi 2-3x tedensko dvakrat dnevno.

 

V splošnem delimo plavanje na bazensko plavanje in daljinsko plavanje (odprte vode):

a) BAZENSKO PLAVANJE

Se deli na plavanje v dolgih bazenih (50 m) in plavanje v kratkih bazenih (25 m). Tekmovalne discipline so od 50 m do 1500 m. Plavajo se naslednji stili: prosto, prsno, delfin, hrbtno ter mešano.

 

 

b) PLAVANJE V ODPRTIH VODAH - DALJINSKO PLAVANJE

Plavanje v odprtih vodah oziroma daljinsko plavanje poteka v prosti tehniki in sicer na razdaljah od 5 km do 10 km (olimpijska disciplina)..

bottom of page